tisdag 15 oktober 2024

inloggad som

20 miljoner till Lejonkulans gäst

Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

Bolaget utvecklar ett ätbart plastsubstitut som sprayas på frukt och grönsaker för att förlänga deras hållbarhet. Produkten är baserad på skånsk raps och havre.

Pengarna kommer från Köpenhamnsbaserade investeringsbolaget Unconventional Ventures, som tillsammans med Lantbrukarnas Riksförbunds bolag LRF Ventures, Almi Invest GreenTech och affärsänglar satsar 1,76 miljoner euro. Både Unconventional och LRF blir nya delägare i Saveggy.

– Vi hoppas att det är ett långsiktigt engagemang från deras sida, vi får se hur långt vi kan ta oss med detta tillskott. Vi har nu en runway på ett och ett halvt år ungefär. Ambitionen och målsättningen är att vi då ska kommit ut i affärerna med vår produkt, Saveggys medgrundare och vd Arash Fayyazi.

Saveggy säkrar investeringen bara ett par månader efter att han deltog som gäst i Rapidus podd Lejonkulan och pitchade sin kapitalrunda. Om du missade avsnittet kan du lyssna nedan. Följ Lejonkulan på Spotify och Apple Podcaster för att inte missa din nästa investering eller inspireras av drivna entreprenörer.

– Åtminstone LRF och Almi hade lyssnat på avsnittet, men sedan vet jag inte till vilken grad det påverkade deras beslut. Under inspelningen fick en del tips från Janne som var on point, framför allt om vår prissättningsstrategi som vi arbetar mycket med, säger Arash Fayyazi.

Emiliano Strauss

Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Skånsk miljardfond startar egna biotechbolag

    Det finns för få onoterade svenska bioteknikbolag att investera i. Det tycker Johan Kördel, vd för riskkapitalbolaget Sound Bioventure i Malmö. Han har därför anställt en person som ska vaska fram nya projekt som fonden ska investera i.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.


  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Så ska Enjay skala upp

    Dags för ett nytt avsnitt av vår podd, som numera är en vodd: Lejonkulan. I det nya avsnittet gästas vi […]

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Zaplox i Lejonkulan

    Zaplox vd Tess Mattisson gästar Rapidus podd Lejonkulan i ett rykande färskt avsnitt. Hur ska hon göra för att få […]

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.